2009. október 31., szombat

Baricz Kati


Egy jó kis Bariczkodás

Amiképpen étkezésünkben is vannak olyan ételek, amelyekre azért van szükségünk, hogy mindennapi kalóriaszükségletünket pótoljuk általuk, s vannak olyanok, amiket csak az ízük, zamatuk, kinézetük miatt fogyasztunk, azonképpen a fényképezésben is vannak képek, amelyek a mindennapi információéhségünket csillapítják, s vannak olyanok, amiket az ember ezektől eltelve, jóllakva, csendben félrehúzódva a foteljába, magára zárva szobája ajtaját, az állólámpa szűk fénykörébe bújva, intim kettesben nézeget. Ezeken a képeken nem ölnek, nem fognak kezet politikusok, nem ugranak világcsúcsot, nem hódítják meg a hegyeket, sem a tengerek mélyét. Nem halad a világ előre, inkább megáll az egy darab időre. Ezek a képek csak úgy kellenek az ember lelkének. Mert muszáj éreznie, különb a világ mint amilyennek látszik, van értelme újra és újra beállni a szélcsatornába és szembefordulni a propellerrel.
Baricz Kati fényképei ilyenek. Egy érzékeny nő találkozása a fényérzékeny anyaggal, kicsit megfűszerezve Baricz-módra, és kész a kép, amin csak egy árnyék kúszik végig a tornác oszlopán, egy macska heveredik a világ legkényelmesebb pózába, korántsem a fényképész kedvéért, csak úgy saját jóérzése okán, vagy egy női mell vonala osztja ketté a fényt és a sötétet, szóval csupa ilyen fontos és nélkülözhetetlen dolog, ami nélkül nem lehet élni, vagy ha lehet is, módfelett értelmetlen.

Épeszű ember vágyhat-e másra, mint egy jó kis Bariczkodásra?.

2009. október 29., csütörtök

Balogh Rudolf


A Balogh Rudolf-díj névadójáról

Ha március tizenötödike, akkor díj-özön. Kulturális életünk több szereplője kap megérdemelten valamilyen elismerést. Megérdemelten, hangsúlyozom, mert aki manapság csinál valamit, és azt nem a politika vagy az üzleti élet területén teszi, biztosan és látatlanban megérdemel bármilyen kitüntetést.
Évente három fényképészt is felvesznek erre a listára. A szakma legmagasabb elismerését, a Balogh Rudolf-díjat kapják az éppen aktuális kulturális minisztertől. Amikor -évekkel ezelőtt- én álltam Mádl Ferenc előtt ez ügyben, kedvem támadt megkérdezni másoktól, Harangozó Gyula, Rózsa Ferenc és Jászai Mari-díjasoktól: tudják ki volt az a Balogh Rudolf? De sem a hely, sem az alkalom nem volt megfelelő erre, ezért első indulatunkban írtunk Kolta Magdival egy könyvet, melynek címe: Balogh Rudolf, minden magyar fotóriporterek atyja. Innentől már csak rajtuk múlik, olvasnak vagy sem. Akit a mai értelemben vett fotóriportázs, az illusztrált lapok megjelenésének hőskorszaka, a megmutatni mindenáron mai örületének szép, csendes szelíd kezdete érdekel, olvassa el ezt a könyvet.
A többieknek megpróbálom összefoglalni, mintegy a 100 híres regény módján ezt az érdekes, tanulságoktól sem mentes életet, mely 1879. szeptember 1–jén kezdődött Budapesten, és 1944. október 9-én ért végett ugyanott. A kettő között persze történt ez és az a cseperedő Rudival.
Aranykoszorús fényképészmester lett, fotóművész, a magyaros stílus néven ismert fotográfiai irányzat egyik megteremtője, és talán legjelesebb képviselője. Nem biztos, hogy túlzok, ha azt mondom, a magyar fotóművészet egyik úttörő, formateremtő egyénisége, aki számtalan kortársa számára jelentett művészeti igazodási pontot.
Első lépései még mindezt persze nem sejttették. Mint annyi más kortársa, ő is tizennégy évesen kapott szüleitől egy Zeiss fényképezőgépet. Miért pont ennyi idős korában, még senki nem kutatta, de nem ő az egyetlen a magyar fotográfia jelesei közül, akinek ezzel a mondattal indul a szakmai életrajza. Ezzel a géppel tanította aztán győri reáliskolai rajztanára, Ruby Miroszláv fényképezni. Valószínűleg jó tanár lehetett, legalább is nagyon nem vette kedvét Rudolfunknak, aki a hat középiskolai osztály után Bécsben a Lehr- und Versuchsanstalt-ban folytatta fényképészeti tanulmányait. A főiskola után még két évig tökéletesítette szakmai tudását külföldön, miközben megjárta Münchent, Görzöt, Konstantinápolyt, Bécset. Hazatérése után, 1902-től a Vasárnapi Újság fotóriportere, illetve – miként akkoriban mondták – fotóillusztrátora. 1912-ben nyitotta első műtermét Budapesten, a Váci utca 12. alatt. Kevés hagyományos portré került ki keze alól, inkább éjszakai városképei tették ezidőben ismertté. Az első világháborúban a K.u.K hadsereg haditudósító századának tagja lett. József főherceget, majd Vilmos császárt kísérve megörökítette a háború színtereit, harcait, a lövészárkok mindennapjait. Háborús képeiből sok került a berlini és a bécsi hadimúzeumokba, de ekkor készült több mint kétezer nagyméretű 10x15-ös, 13x18 cm-es üvegnegatívja, panoráma- és sztereóképe a Magyar Fotográfiai Múzeum féltett kincse.
1920-tól majd másfél évtizeden keresztül a Pesti Napló fotóriportere. Képeinek színtere elsősorban a magyar falu. Fő műfaja a tájak, zsánerek, állatok évszakhoz kötődő képei, és ezek mellett Budapest szebb, ünnepibb arcainak lenyomatai, melyek a vasárnapi képes műmellékletben rendszeresen, hétről-hétre megjelentek.. E szellemben készült könyve, a Magyar képek több nyelven is szolgálta a háború előtti, a magyar idegenforgalmi propagandát.
A fotós közélet egyik irányítójaként is illik emlékezni rá. 1910-től a Magyar Amatőrfényképezők Országos Szövetségének tagja, 1917–1929 között tiszteletbeli tagja, s egyben alelnöke, majd 1932–1940 között a MAOSZ-EMAOSZ alelnöke. Jelentős része volt a magyar nyelvű fényképészeti szaksajtó történetében is. 1911-től A Fény szerkesztője, 1914 júniusában pedig Szakál Géza, Fejérváry Sándor, Kankowszky Ervin társaságában útjára indította a Fotóművészet című szaklapot. 930-tól pedig a Fotóművészeti Hírek felelős szerkesztője.
1944-ben életműve nagy részét megsemmisítette egy bomba. Temetésekor a bombariadó szirénái szolgáltatták a gyászzenét.

2009. október 26., hétfő

Emlékek 6


Gyász. Beszéd.dr. Kolta Magdolna meghalt
Ugye ez nem a lélekharang? – kérdezte Magdi, amikor tegnap délután megcsöndítettem a könyvespolcon lévő kis bronzcsengőt, mely korábban a bejárati ajtó fölött lógott, köszöntve a be- és kilépőt. Nem, dehogy, ez a remény csengettyűje mondtam, és valóban úgy is gondoltam. Tudtam, biztosan tudtam, de belül nem hittem, hogy Magdi halálos beteg. Fittyet akartunk hányni orvosokra, kémiára és biológiára, azt hittük, hogy az, amit mi ketten, közösen ilyen nagyon akarunk, az meglesz, miként oly sok dolog eddig az életben, a fotómúzeumtól a Manóházig, félszáz könyv és megszámlálhatlan kiállítás. Mindmegannyi egészen reménytelen feltételek mellett lett párját ritkítóan szép és értékes. Még halála napján is dolgoztunk otthon, a számítógépe előtt. Terveztük, hogy ha leveszik törött kezéről a gipszet, akkor elmegyünk Párizsba egy hétre, a Benedek Csaba által felajánlott lakásba. Már a dátumot is kitűztük, június 15-én indultunk volna. Ez a beszélgetés a halála előtti nap délután négykor volt. Másnap hajnali négykor már halottan feküdt az ágyán, kis kékcsíkos trikójában. Bal keze keményen ökölbe szorítva. Az utolsó utáni pillanatig nagy harcos, óriási akaratú ember volt. 46 év és 8 hónap adatott meg neki. Két évvel fiatalabban halt meg, mint anyu. Mi lesz most? Miért, miért, miért ez az egész? Vigyáznom kell, hogy ne magamat sajnáljam, ahogy ilyenkor önkéntelenül is teszi az ember, hiszen őt érte a legnagyobb veszteség, ő mindenét, az életét adta.

Szinte napra pontosan öt esztendeje, hogy egy rutin vérvizsgálat megállapította, mielofibrozisa, súlyos vérképzési rendellenessége van. Akkor még nem tudtuk, hogy ebbe bele lehet halni, hogy a maximális túlélés öt év, nem tudtuk, hogy járulékosan Langenhans szarkómát fog kapni, amitől minden porcos, csontos része elrákosodik, s amelynél agresszívebb, gyötrőbb kórt keveset ismerni. Úgy éltünk a teljes öt év alatt, és végül úgy is halt meg, hogy egy -de tényleg egyetlen egy- mondat sem hangzott el közöttünk, hogy a Kór, és nem mi győzünk. Miként annyi más reménytelen dologban is az alatt a 16 év alatt, ami szövetségünk kezdetétől Graz-tól 2005. június 1-je hajnaláig eltelt.
Szörnyű. Élek, mozgok, kábán teszek-veszek és közben azt gondolom, semminek semmi értelme így. Ezt még majd végig kell gondolnom, gyakran mondtam már eddig is, hogy a múzeumcsinálás semmi más örömöt nem tartalmaz már, mint a Magdival való együttdolgozás fantasztikus érzését. Azt többek között, ha én éppen kitaláltam valamit és elkezdtem neki mondani, be sem kellett fejeznem és válaszolta: már éppen írom, s az született a klaviaturán villámként kopogó ujjai alatt, ami pont arról és pont úgy szólt, mint az én kósza megérzésem, csak ennek formája is volt, az ötlet konkrét testet öltött munkája nyomán. Ha summázhatnám, miért csináltunk jó fotómúzeumot másfél évtized alatt, talán erre a kiegészítő, egymás tudására épitő, feltétlen bizalmon és elfogadáson alapuló munkamenetre és a rengetegnél is rengetegebb, munkaterápiaként végzett dolgozásra kell gondoljak és az ezeket mindig követő cinkos egymásranézésből: na ez is megvan, ezt is megcsináltuk, gyerünk tovább.

Irom és mondom ezt azért hogy kiírjam, kibeszéljem mérhetetlen fájdalmamat. És közben velem szemben a másik asztalon még minden úgy van, ahogy aznap délután hagyta Magdi. Felfoghatatlan, vagy nagyon is felfogható, hogy soha többé nem ül ehhez az asztalhoz (sem) többé, hogy elvesztettem az Emberemet, akivel együtt kellett volna még sokáig élnünk és meghalnunk. Ő elment, én meg mi a francot akarok még? Színpadias a dolog, kivülről látom ugyan magam, de én most mégis, itt ülök belül, alig egy hete cipelte le négy hullaszállító Magdi testét abba a lepedőbe csavarva, amelyiket a mentősök utolsója kért, hogy dolgukat nem elvégezve, még leterítse vele szegény lányt. Harminc percen keresztül próbálták újraéleszteni, oxigénnel, elektrosokkal, szívmasszázzsal, de nem, abbahagyta. Borzasztó, és talán mégiscsak jobb így, minthogy összetört bordákkal, infúziós csöveken lógva, még néhány nappal meghosszabbították volna a szenvedéseit. Mert amin az utolsó másfél évben átment, AZ NEM EMBERNEK VALÓ VOLT. Két és fél óránként vette be az Algopirineket, de a két fájás közti rövid szünetekben mosolygott az arca és bizakodott, dolgozott és tervezett, de jött az újabb rettenetes fájdalom. És ez igy folyt több mint egy éven keresztül, éjjel-nappal, két és fél óránként. Naponta 10 szem, egy év alatt 3650 fájdalomcsillapító. Képzeljék egy pillanatra maguk elé. Biztos van olyan gyógyszertár, mely nem forgalmaz ennél többet egy év alatt sem.

Meghalt Magdi. Akkurát lehúztam utolsó ágyneműit, összehajtogattam őket és betettem a szennyeskosárba. Ki fogom őket mosni. Megtanulom, hogyan kell beállítani a mosógépet, mert már egykezes, gipszeltkezű korában is mindig ő tekerte a megfelelő helyre a tárcsákat, az én dolgom csak a ki- és berakás, meg a mosóporok beöntése volt. Mindent meg kell csinálnom, még azt is, amiben mindezidáig vakon rá hagyatkoztam. Hogyan élek együtt a nincsével? Anyu halálát még valahogy feldolgoztam, bár nagyon szerettem, de tőle, már erősen felnövekvőben, 25 évesen, inkább távolodtam, míg Magdihoz minden nap -és tényleg minden nap- közelebb vitt. Olyan emberséggel, erővel, derűvel, szorgalmas tevéssel viselte halálos betegségét, amilyet én még nem láttam, amire rajta kívül senki más nem lett volna képes. Fel kell végre nőjjek!

Jó, egyezzünk meg, ne jöjjön haza, de legalább hívjon fel. Nem telt el évtizedek óta egyetlen olyan nap sem, hogy ne találkozzunk, de legalább ne beszéljünk telefonon. Most egyik sem? Meglehetős igazságtalan. Tegnap ilyenkor még eszünkbe sem jutott, hogy az átlagosnál nagyobb baj lehet. Lett. De erre ma már csak én gondolok, ő nem.

Aztán, amikor a bádogkoporsósok is elvitték Magdit, a szülőket is lekisértem az autóig, s azt mondtam a két derék, mélyen elkeseredett öregnek, hogy bár elvesztették egyetlen lányukat, de engem nem, -mintha ez kárpótolná őket veszteségükért egy fikarcnyit is-, utána visszajöttem a lakásba és nagyon nem találtam a helyem. Elhatároztam, hogy lefényképezem még azokat a nyomokat, melyek erre az utolsó szörnyű, de ugyanakkor nehezen felejthető éjszakára emlékeztetnek. A haláltusában feldúlt ágyat, az utolsó tárgyakat, melyek még kevéssel azelőtt az élethez kapcsolták őt. Amint az éppen három évtizede hibátlanul szolgáló, fekete Olympussal a tekercs utolsó kockáját ellőttem, felakadt a tükre, s vége lett. Neki is. Ha akarom, jelkép értékű ez is, de mire megyek vele, ha nem éppen Magdinak mondhatom el ezt a történetet?

Azt mondják, hogy megváltásként érte a halál, de ez nem igaz, nem volt ez neki megváltás, bár nagyon hosszú, emberpróbáló és hősies harcot vivott a betegségei ellen, napra pontosan öt éven keresztül. Már mondtam, hogy halála előtt néhány órával még dolgozott, összeállította a festő-fényképészek kiállítás címlistáját, elintézett egy elszámolást az NKA felé. Utána feküdt csak le, hogy aztán soha többé ne kelljen fel. Az ő élete -az utolsó négy óráját leszámítva- értelmes, cselekvő és örömökkel is teli, teljes élet volt, ezt én tudom igazán, a társa. Ilyen életet nem lett volna szabad 46 évesen elhagyni, és ő nem is akarta. Már öntudatlan állapotban volt, amikor bal öklét görcsösen összeszorítva, még mindig küzdött, hogy visszatérjen onnan, ahonnan már nincs út visszafelé.

Mi meg eggyel kevesebben maradtunk megint ideát.

2009. október 19., hétfő

Balogh professzor

Professzor Balogh Ernő, az ügy-es ember.
Nem ismertem, de valószínűleg jóban lettünk volna, ha a sors is úgy akarja. Mert én nagyon bírom azokat az elkötelezett, ügy-es és nem ügyes embereket, akik saját életüket arra használják, hogy az előttünk járók eredményeit összegereblyézve, hozzátéve a magukét, utódaikra takaros kis boglyát hagyjanak. Amióta világ a világ, ez így működik, így megy a világ valamerre, azt mondjuk, nem állítanám meggyőződéssel, hogy előre. Vannak néhányan, igen kevesen ilyen ügy-es emberek, akik gyarapítják az emberiségnek önmagáról, az őket körülvevő világról alkotott képét, ismereteit. Aztán vannak, igen sokan, akik erről tudomást sem vesznek, nem tesznek hozzá és nem vesznek el belőle. Ezeknek mindegy, nézzék tovább a Való Világot. És persze mindig vannak néhányan, akik arra teszik fel életüket, hogy a mások által létrehozott értékeket elpusztítsák. Ezekkel meg nem beszélgetni kéne.

Nem vagyok túlságosan optimista, ez talán kiderült az eddigiekből is. De ha már választhatok aközött, hogy kiállítás megnyitó ürügyén felmondjam itt eminens tanuló módjára a szerző ismert, kinyomtatott, számtalanszor megjelent életrajzát, vagy páratlan munkásságát felhasználva megosszam Önökkel elkeseredésemet a magyar fotográfus szakma hihetetlen mélyrepüléséről, a középszerről, a nemtudás természetességéről, ami az alkotások létrehozásától a befogadásig, a kiállításoktól a sajtóig, a tanároktól a kritikusokig mindenre és mindenkire érvényes, akkor én az utóbbira szavazok..

Ezért tudom örömmel megnyitni annak az embernek a kiállítását, akinek a fejében még minden együtt volt. Nagytudású geológusként, mineralogusként tökéletesen tisztában volt a Föld kialakulásának folyamatával, a szellem szárnyán bármikor képes volt 1-2 évmilliót előre vagy hátra ugrani, akkor, amikor sok ember már arra sem tud elfogadható választ adni, mi volt vele tegnapelőtt, három és fél éve, vagy mi lesz holnapután vagy jövőre. Professzor Balogh nemcsak a földtörténeti korszakokban volt otthon, de szűkebb pátriájában Erdélyben is. Nem volt olyan hegy, barlang, forrás, borvízkút, amit személyes jóismerőseként, ne üdvözölt volna, amikor újra és újra felkereste. Jó dolog, ha valakinek nemcsak hazája van, de otthona is, akinek mindennapjai úgy telnek, hogy újra és újra szemrevételezi jó gazdaként azt a földet, mely őt a magáénak tudja, tudta. De professzor Balogh nemcsak a nagy, kozmikus vagy globális összefüggésekben találta meg helyét tökéletesen, nemcsak szűkebb környezetét, Erdélyt ismerte úgy, mint más a saját kertjét, de volt még valami ezeken túli képessége is. Mindazt, amit tudott, élt még valamilyen formában meg is tudta osztani velünk, nálánál kisebb tudású, esendőbb embertársaival. Tudott fényképezni. Nem akárhogyan, hanem úgy, azzal a komolysággal, felkészültséggel, amiként élete összes többi dolgát is végezte. Ha nem hiszik, nézzék meg! Most.

2009. október 14., szerda

Balla Demeter


Képek a mélyből

A jelenlevők azon része, kiknek részeltetett Balla Demetert közelebbről megismerni, tudja, a többiek meg higgyék el: Ballát hétköznapi, szimpla embernek nevezni butaság lenne és nagyfokú tájékozatlanságról, ember-nem-ismeretről tenne tanúbizonyságot, aki mégis ezt tenné. Ha –tegyük fel – a középkorban élt volna, akkor egyike a hit nevében harcba induló keresztes lovagoknak, vagy tagja az ugyanazon hit nevében másokat máglyára küldő inkvizítoroknak. De sejtésem szerint öregebb korában ő sem kerülte volna el a máglyát. Éget, vagy égetik, ezek a szélsőségek igencsak jellemzők voltak rá. Ma már inkább csak szemlélődik, emlékezik. Van mire. Történt vele egy s más.

Gyermekkorában szerzett beszédhibája megnehezítette számára, hogy szavakba, szépen és érthetően tagolt mondatokba, jól artikulált beszédbe öntse gondolatait, ezért keresett mást, jobbat, neki valóbbat, és találta meg a fotográfiát. Itt viszont már egyáltalán nem dadog, nincs szemernyi beszédhibája sem, aki figyel rá, az kristálytisztán érti. Még akkor is, ha gondolatai koránt sem egyszerűek. Bonyolult érzések, sejtések, hitek, remények, szűkölő félelmek és féktelen örömök fogalmazódnak meg bennük, a fény-kép-írás nyelvére lefordítva.

Balla Demeter immáron öreg. Megélt hetvenöt évet, ebből átfényképezett több mint fél évszázadot. Ha csak mindennap egy tekercs filmet használt el, akkor hetente készített 252 fotót. Havonta ennek megfelelően 1008, évente 12096, 50 év alatt 504800 felvétel. Fél millió kimerevített pillanat az időfolyamból! Itt most félszáz fotóját látják. Ha az összeset ki akarnánk állítani, tízezer ilyen terem kellene. És ez nem csak játék a számokkal. Menjenek el hozzá, nézzék meg archívumát, valóban ennyi képe van. Megadatott számomra az a nem mindennapi szerencse, hogy az évek hosszú sora alatt ezen képek nagyobb részét kezembe vehettem, megnézhettem, különböző kupacokba rendezhettem, ezekből kiállításokat, könyveket, katalógusokat szerkeszthettem. Ebből a félmillió képből néhány ezer beégette magát szemem recehártyájára, az eredeti nélkül is bármikor képes vagyok felidézni, részletesen elmondani, mi van a jobb alsó, vagy bal felső sarkában, melyik miért hatott rám. Ez az életműve, ezt adta nekünk, ezt hagyja majd ránk, ha végleg lemerül oda, ahonnan képeit felhozta.

A Titanic képei cím természetesen szimbolikus. Pontosan annyira két- vagy inkább többértelmű, mint Balla Demeter fotográfiái. Jelenti önmagát és utal valamire, ami nincs a képen, csak eszünkbe jut róla. És ez az igazán fontos és jelentős Balla képeiben. Persze azoknak, akik nem fogékonyak a világ látható részein túl lévő világra, azokak ezek csak szimpla tárgyak, megszáradt virágok, összeaszott banánok és körték, meztelen emberek, leölt bikák, egyebek. Azok nézzék ezt, mert ezek is szépek, fotográfiailag jól megoldottak, szépen komponáltak, jól világítottak… És felejtsék el a kiállítás címét. Akik viszont ezeket a képeket arra használják, hogy segítségükkel újabb és újabb belső képeket idézzenek fel, akik képesek egy éjfekete tóban megcsillanó fényörvényben áttételesebb jelentéseket is érzékelni, akiknek egy homokban hagyott nyom, nem csak egy fizikai lenyomat, hanem annál több, rejtélyesebb, akik a növény biológiailag, tudományosan teljesen indokolt porzójában és bibéjében mélyen erotikus tartalmakat képesek felfedezni, akik egy székre vetett kabátban, kalapban egy örökre eltávozott ember itt hagyott nyomát látják, és akiknek erről ráadásul még eszükbe jut Ady Endre, s na, legyünk telhetetlenek, még asszociálnak Cseh Tamás tegnapi és mai énekmondó egyik dalára is, nos azoknak, de csak azoknak, nem kell magyarázni, miért választottam A Titanic képei címet. És nekik, elsősorban nekik ajánlom ezt a kiállítást is, amit természetesen nem nyitok meg, hiszen nyitva van.
A kép pedig 2004. március 15-én készült, Demeter barátai láthatóak rajta, akik mind örültek, hogy ő kapta az azévi egyik Kossuth-díjat.

2009. október 10., szombat

Balla András


Az Ember tragédiája


Induljunk ki a tényekből. Az is vezethet valahová. Van egy családi indíttatás okán természetismerő, szerető ember, aki időlegesen félretolva festői, grafikusi énjét, elvégzi a Kertészeti Egyetem kertépítő mérnöki szakát, s kerteket, parkokat tervez 1984-ig, amikor is, miért, miért nem, a fényképezőgépet választja. És volt egy ember, aki a huszadik század második felében otthagyta a szocializmust építő társadalom mindmegannyi értékét, s remeteségre adta a fejét, felépítve magának egy sok szempontból élhetős magán-világot. Ők ketten aztán egy pontosan meghatározható tér-idő koordinátaponton találkoztak. Évtizednyi sokat beszélgettek, közben számtalan fotó is készült.

Balla András – meggyőződésem szerint – nem Borostyán Imrét fényképezte, hanem saját, létező, de megfelelően ki nem élt, erővel leszorított vágyait. Munkája ekképpen hasonlatos ahhoz az íróéhoz, aki saját élményanyagát más szereplőkkel megéletve mondatja el, a valóságot a vágyott, de nem csinált irányba alakítva az írói szabadság jegyében. Balla András sem tett másként. Fényképezhette volna dokumentaristaként, szociófotós módjára a dolgok árnyoldalait, realitásait is. Borostyán Imre fázik a fólia alatt. Borostyán Imre nadrágja csupa sár a két napja zuhogó eső miatt. Borostyán Imrét megcsípte egy rovar és fáj neki, Borostyán Imre meghűlt és náthás, vagy éppen valamiben korlátozzák, kinevetik, utálják vagy bármi más. De nem. Balla az általa vágyott, romantikus természetközelben élés vágyképeit fotografálta a korlátokat figyelembe nem vevő, belső szabadságot megélni próbáló idős ember alakjában. Azt, amely mindannyiunkban él, kiben kicsit, kiben jobban, kiben pedig borostyánimrei mértékben.

Minden jó fotó, minden jó kép, minden jó mű közös jellemzője, hogy nem (csak) arról szól, ami első ránézésre látszik belőle. Ez a képsor természetesen nem a remetéről szól, akinek neve volt, nem a fényképészről, akinek neve van, hanem mirólunk, akiknek még felkínáltatott egy utolsó esély a mást, másképpen, mással élésre. Balla fényképészi attitűdje sem szociofotósi. Nem célja úgy megmutatni a valóság valamely szeletét, hogy azzal segítsen jobbá tenni bármit is. Nem. Nagyon nem, sőt éppen a fordítottja. Megmutatom ezt nektek – mondja -, hogy elgondolkozhassatok, hol rontottátok el, miképpen segíthettek magatokon. Ha akartok. Ha mertek és bírtok. A dolog tragédiája ott kezdődik, hogy ezt az üzenetet az emberek többsége nem értette meg. Sőt! Azt hitték Balla kiállított képeit nézve, hogy itt az idő a cselekvésre, ezt a szegény Borostyán Imrét meg kell menteni. Segíteni kell neki az emberiesség, a humánum nevében. Komfortos öregotthonba vitték, ágyat kapott és szekrényt, mostak rá, fürdették. És a remete ebbe a segítségbe bele is halt utóbb, annak rendje-módja szerint. A sorsával példát mutató Borostyán Imre így lett mártírrá a szememben, miközben esze ágában sem volt azzá lenni. Ő csak élni akart. Ő csak úgy akart élni. Mert tudott valamit, amire a fényképezésével eltöltött évek alatt Balla András pontosan ráérzett, amit fotóiban ráadásul meg is tudott mutatni, és amit mi vagy nem tudunk, vagy gyávák és tehetetlenek vagyunk úgy csinálni. Borostyán és Balla megtette a dolgát. Most már rajtunk (lenne) a sor.
Nem vagyok optimista.
A képet alig néhány hete csináltam Esztergomban Andrásról és Forte-biciklijéről.

2009. október 7., szerda

Ata Kando


90 év 90 sorban

Noha általában nem illik nők korát firtatni, mégis azt hiszem, Ata Kandónál, aki 1913-ben Görög Etelka néven örvendeztette meg világrajöttével családját, eltekinthetünk a konvencióktól. Nem csak úgy általában, bár az sem lenne hiábavaló, hanem főleg azért, mert ő az ATA. Aki tavalyi hollandiai látogatásunk előtt néhány nappal érkezett haza az Egyesült Államokból, ahová csak úgy átugrott, aki bergeni otthonában frissen, diszkréten kisminkelve, élénk, vibráló szellemével, a világra való nyitottságával, szinte hibátlan memoriájával, gyors mozgásával évtizedekkel fiatalabbat mutatott koránál. Aki képes volt 88 évesen megtanulni az addig sohasem használt számítógépet és internetet, hogy a világ különböző sarkain, Sacramentoban, Spanyolországban, Hollandiában, Thaiföldön, Magyarországon lévő családtagjaival, barátaival napi kapcsolatot legyen képes fenntartani, nos, itt azt hiszem inkább dicséret, bók ez a majd egy évszázadnyi életkor emlegetése.
Volt kitől örökölnie a hosszú életre való hajlamot, hiszen édesanyja, G. Beke Margit írónő is 98 évet élt, apja Görög Imre az első világháború után, ötéves szibériai hadifogságában tanult meg oroszul, s lett ismert Tolsztoj- és Dosztojevszkij-fordító. Családja még további kiválóságokkal is büszkélkedhet, hisz nagyapja pápai pékinasból lett világhírű matematikaprofesszor a pesti egyetemen. Őt Beke Manó néven ismerjük. Első férjének Kandó Gyulának, aki festőművész volt, a nagybátyját Kandó Kálmánnak hívták. Igen, jól tippelnek, a világ első villanymozdonyának megalkotója. Ata második férje pedig Ed van der Elsken, a világhírű holland fotográfus volt. Ennyit a családi háttérről, ami –állíthatja bárki az ellenkezőjét- mégis csak nagyon meghatározó kinél-kinél. De ami mindennél fontosabb Ata megítélésében, hogy van egy mondata, amit szinte minden beszélgetésünk alkalmával elmondott: „bármerre jártam a világban, ha véletlenül nem fényképeztem, úgy éreztem, feleslegesen vagyok ott.”

Ennek a mondatnak természetesen messzebbre nyúlnak a gyökerei, és mint mindennek, ennek is vannak előzményei. Bortnyik Sándor szabadiskolájában tanult rajzolni, s itt ismerkedett meg, s ha már megismerkedett,.18 évesen férjhez is ment Kandó Gyula festőművészhez, akivel 1932-ben a francia fővárosba költözött. Kelemen Imre mesélte egyszer róluk:„Az Ata fényképésznő, ma Amszterdamban él. Kétszer csinált expedíciót a venezuelai erdőbe…. A Kandó Öcsi akkor a férje volt, három szép gyerekük van. Az Öcsi meghalt ezelőtt két-három évvel, szívbajban. Ő állástalan és munkátlan és ’megrendelhetetlen’ festő volt mindvégig, de kedves, jó fiú, nagyon igaz, rendes, derék haver. Kandóékat Pestről ismertem meg és nekem akkor se munkám, se papírom, se pénzem nem volt. Ők Montrouge-ban laktak, olyan öt-tíz percre a Porte d’Orleanson túl. Ez 1932 tele volt. Pár napja voltak még csak Párizsban, de már volt valamilyen munkájuk egy fényképésznél. Úgy csináltuk a dolgot, hogy én, miután lakásom nem volt, nappal náluk aludtam, éjjel a Dóme kávéházba mentem, ahol a teraszon üldögéltem egy kávé mellett. Ez egy frankba került borravalóval együtt, körülbelül hajnali fél négyig. … Én azután hajnalban vásároltam két kiló krumplit, fél kiló hagymát és olajat. Kimentem Kandóékhoz, letettem. Ők elmentek dolgozni. Én lefeküdtem aludni. Megvolt a vacsora. Ez az élet tartott öt vagy hat hétig. Akkor kapták meg Kandóék az első fizetésüket.” 1936-ig bírták a nincstelen külföldi nyomorgó életét, aztán visszajöttek Magyarországra. 1936-39 között Wachter Klára fényképésznél, Haár Ferencnél és Reismann Marian laborjában kitanulta a fényképezést, majd 1939-ben visszamentek Párizsba. Beállt az időközben Párizsba költözött Haár Ferenc és felesége akkoriban nyitott divat-, illusztrációs és portréstúdiójába az Avennue de l’Opera 35. alatt, mely a divatszalonok tőszomszédságában építette klienturáját. Lassacskán beindult az üzlet, amikor jött a háború és a német megszállás után, 1940-ben kitoloncolták őket. Újra hazatértek, Haárék pedig Japánt választották uticélul. Aztán szabadúszó fotográfus lett. A II. világháború. kitöréséig elsősorban gyermekfényképészként dolgozott, de a háború előtti munkásságából alig valami maradt meg. Magyarországon születtek gyermekei, fia Tamás és ikerlányai, Júlia és Magda. Sorsa nem kényeztette el különösképpen, leánytestvére 1945-ben aknára lépett és meghalt, nagyapja házát államosították, apró társbérletekre szabdalták és idegen lakókat költöztettek bele. „Az új rezsimben mindent elvettek a családomtól. Felsejlett, hogy itt a mifélénkre semmi jó nem vár.” A család 1947-ben visszament Párizsba. Egy ideig a Magnumnál laborált és asszisztens volt, ahová Robert Capa ajánlotta be. „Capa igazi barát. Amikor meghallotta, hogy Ata fényképezőgépét ellopták, azonnal üzent: gyere, van számodra egy Rolleiflexem.”
Életművét első megközelítésben nagyjából a helyszínek szerint lehet felosztani: Párizs, Hollandia, Magyarország (1956-os menekültek) és Latin-Amerika. A háború után párizsi divatházaknak dolgozott, s ezt folytatta akkor is, amikor az időközben nagyon neves fotóssá vált Ed van der Elsken-nel, (akivel még a Magnumnál ismerkedett meg) és gyermekeivel 1954-ben Hollandiába költözött 1956-ban a forradalom leverése után, az osztrák-magyar határ túloldalára érkezett menekülőket fényképezte.Violette Corneliussal együtt adtak ki egy könyvet a magyar menekültek tragédiájáról. Gyors munkával, összefogással már 1956 karácsonyára megjelentették az itt készült fotóriportjaikat tartalmazó albumot, s annak teljes bevételét – félmillió holland forintot – átadták a hontalanná vált menekülteknek. Ez csak úgy volt lehetséges, hogy a két fényképész, a tördelő, a nyomda, mindenki ingyen dolgozott, az emberek pedig szolidaritásuk jeleként megvásárolták a kötetet, mert mint Ata mondta, Hollandia kis ország, de nagy szíve van. „Éjjel-nappal talpon voltam, úgy éltem mint a menekültek, a lábamon a cipő két hétig nem száradt meg és csak a magammal vitt pálinka mentett meg a fagyhaláltól. Több száz felvételt készítettem, folyamatosan küldtem őket a nyomdába. A legdrámaibb találkozásom Sárika volt, akinek a szülei menekülés közben meghaltak, ő pedig sohasem nézett a lába elé, csak az égre, és azt mondogatta megállás nélkül: Mindjárt jön anyu és hoz nekem egy babát.” Ez a könyv magyarul csak 43 évvel később, 1999-ben jelenhetett meg Édes hazám, isten veled! címmel. De maradjunk csak az időrendnél.1957-ben, tehát a menekülteketbemutató könyv után egy évvel később egy teljesen más albumot jelentetett meg, Álom az erdőben (Droom in het woud , Dream in the forest) címmel. A hontalanná vált ezrek sorsát dokumentarista eszközökkel bemutató album után ez egy lírai, meseszerű fotókönyv saját gyermekeiről. Egy másik fantázia könyve, melynek.Ulysses (Odysseus) a címe, s amit szintén a gyermekeiről csinált Paestum, Nápoly, Pompei környékén, soha nem jelenhetett meg, bár több képét közölték magazinok és katalógusok. 1958-ban publikált a Vuur aan zee (Fire at sea, Tűz a tengerparton) c. lapban, mely egy Hoogovens-i, üzemen kívüli kohóban üzemelt. Fotós tanárként is fontos szerepet játszott Hollandiában. 1961-től tanított az utrechti grafikai főiskolán (the chool of Graphic Arts in Utrecht) és az enschedei AKI -n, nevesebb tanítványai közül itthon is ismert Koen Wessing és Ad vanDenderen.1976-ban egy baleset nyomán abbahagyta a tanítást és 1979-ben átköltözött fiához Sacramentoba. Később élt leányával Angliában Wright szigetén, majd visszament Hollandiába, s most Bergenben él egy idősek számára épített lakónegyedben. 1948 óta vesz részt nemzetközi fotóművészeti kiállításokon. Számos szaklapban, folyóiratban, évkönyvben közölték fotóit, írásait. Magyar lapok, könyvek is rendszeresen jelentettek meg tőle képeket, cikkeket. Hollandiában szövődött életre szóló barátsága Besnyő Évával
1961-ben élete meghatározó élménye érte, mely fotós munkásságát is kiteljesítette. Részt vett egy utazáson az Amazonas vidékén, melyre egy párizsi manöken ismerőse hívta meg, aki Le Courbusier indián asszisztenséhez ment férjhez. Atát lenyűgözte az amazonasi indiánok világa és 1965-ben újabb, hosszabb utat tett ott. Első anyagából 1963-ban jelentek meg képek a The Geographical Magazine-ban, amit 5 évvel később követett egy másik, ugyanitt. Azok a kiállítások és kiadványok, melyek az itt készült képeit mutatták be, fontos szerepet játszottak abban, hogy a világot informálják az amazonasi indiánok életéről, problémáiról. Az Amazonas és az Orinoco őserdeiben élő indiánok néhány törzséről ő hozta az első hiteles tudósítást. Járt olyan törzsnél, ahol előtte még nem láttak fehér nőt. Indián képei 1970-ben magyarul is megjelentek könyv alakban, A Hold gyermekei (A Hold véréből, Children of the moon). címmel. Természetesen tagja lett a venezuelai Comission Indigenistának, a benszülötteket védő bizottságnak. „Az őserdő a legnagyobb temploma a Földnek, elgondolkoztatja az embert mindarról, ami nem a megszokott napi életéhez tartozik. S az indiánoktól annyi mindent lehet tanulni a természetet és azon felüli dolgokat illetően is.”
Isten éltessen még sokáig Ata!
A fényképet pedig Szalay Zoltán barátom készítette.

2009. október 2., péntek

Albók a szabó


A SOKAT TUDÓK ÉS KEVESET LÁTÓK TALÁLKOZÓJÁRA
egy megnyitó ürügyén

Érdekes-e, s ha igen, miért? egy becsületes amerikás magyar szabómester alig száz képe a Budapest Galéria falain?
Hiszen tudjuk, "...elmegy a kútágas,
marad csak a kútja..."
és azt is, hogy ".. s kitántorgott Amerikába
másfél millió emberünk..."
Tudjuk azt is – mert mi mindent tudunk – hogy csak az 1920-as évben négymillió Kodak gépet adtak el a világnak ezen a féltekén. S ha ezzel a töméntelen géppel csak naponta egy felvételt készített mindenki, akkor – hála az általános iskolai rendszerünkben jól fungáló matematikai alapképzésünknek, melyre büszkék lehetünk - mindenki, már engem megelőzve, kiszámította eddig, hogy csak a fenti évben egymilliárd- négyszázhatvanmillió fénykép készült. Csak Amerikában, csak 1920-ban. És a világ ennél nagyobb, s azóta teméntelen idő eltelt. Fénykép tehát van bőven, s ha másfél millió magyar tántorgott ki, néhány fotót az egymilliárdból tán ők is csináltak – Albók János szabómesteren kívül is.

És még ezeken kívül is sok mindent tudunk, mert okosak vagyunk, de nagyon keveset láttunk. Mert sok a szó és kevés a kép. Még kevesebb a jó kép, amit érdemes nézni. Ennek oka rém egyszerű. A kivándorlás lényegéből következően, aki kiment, aki új hazát választott muszájból vagy másból, annak törvényszerűen készült képeiből csak véletlenszerűen került haza egy vagy több. S a véletlenszerűen hazakerült fényképek igen kis valószínűséggel állnak össze fotográfusi életművé, s azokból még ritkább, hogy kiállítás szülessen. Most tehát ennek a ritka véletlennek tanúi az itt megjelentek.
Elképesztő képek azokról, akik elmentek, itthagyva életük egy jelentős, meghatározó részét, megpróbálva így-úgy beilleszkedni egy Új Világba. Magyar portrék, életképek, eseményfotók a tengeren túlról. Fantasztikus világ. Volt. Mára már jószerivel csak ezeken a fotográfiákon létezik. Másfél millió ember napi sorsa, élete, története kerül kézzelfogható, szemmel látható közelségbe. Kivételes alkalom részesei lehetnek Önök, velem együtt. Komolyan meg vagyok rendülve.
Meséljek a szabóról, akinek ezt az egészet köszönhetjük? Olvassák el a katalógust, Tanulságos.
Beszéljek a képekről? Minek. Mindent tudunk már, csak nagyon keveset láttunk. Szavak helyett képeket! Tekintsék meg a kiállítás képeit
De mégis csak egy történetet még. Orosz István és Dániel. Ferenc Ah Amerika! forgatókönyvében olvastam. Ahogy gyűlik az összespórolt dollár, úgy sokasodnak odakint a magyar bankok, üzletházak. Mind úgy hirdeti magát, mint az egyetlen, mint a legmegbízhatóbb. Németh János, Kokinda Pipacs György és néhány társa felkeresi az egyiket, hogy megtakarított 100 dollárjukat hazaküldjék itthon maradt családjuknak. A hazaküldésnek, mely csak az utalvány kitöltésének öt percéből áll, 12 dollár az ára, nekik két heti fizetésük. Általános a szörnyülködés, hitetlenség. Ekkora költség! Nem lehetne olcsóbban? Méghogy olcsóbban? Mit képzelnek? Az nem a bankon múlik. Hát kin? Ferenc Jóskán. A bankár felemeli a telefonkészülék kagylóját. Kapcsolják őfelségét. Ferenc József tiszteletére a munkások ijedten felállnak, fülelnek. Nem lehetne olcsóbban 12 percentnél? Nem lehet. Értettük felség. Miszterek, a császár azt üzeni, nem lehet.

Elhangzott: Albók János. Keresztül a tű fokán (Through the eye of the needle). 1894 – 1982. Kiállítás, Bp., Budapesti Galéria Kiállítóháza, 1997.
Többen szóvátették, hogy miért csak a halottakról írt dolgaimat mutatom meg ebben a blogban. Rövid a válasz: mert mindegyiküknek, más és más módon, de adósa maradtam. S nem szeretek tartozni. Ha elmentek, én így törlesztettem.
De megfogadva a burkolt kritikát, elkezdem előkaparni harminc év alatt írt szövegeimet, s apránként felteszem. Akit még érdekel, olvassa, Kezdem abc sorrendben és a megnyitókkal.